Únor 2021

Jíme zdravě – těstoviny

Těstoviny můžeme podávat jako přílohu, ale také samostatné jídlo. Nejde ale o žádný italský pokrm, jak by si někdo mohl myslet. Těstoviny se začaly vyrábět už ve starověkém Řecku. Mnoho lidí dodnes těstoviny natolik miluje, že si bez nich jídelníček vůbec nedovede představit. A není se čemu divit, protože chutnají opravdu znamenitě a milují je nejen děti, ale i dospělí. Pokud ale nechcete své tělo zatěžovat lepkem, měli byste mezi těstovinami dobře vybírat. I celozrnné a bezlepkové těstoviny mají vynikající chuť a jsou navíc lehce stravitelné. Těstoviny můžete najít i ve vybraných lékárnách, jsou většinou přirozeně bezlepkové a bez cholesterolu. Navíc obsahují velké množství vitaminů, a pokud se dobře ochutí například parmazánem, nepoznáte rozdíl. Také po nich nebudeme přibírat, což je v dnešní době plné sedavých zaměstnání také důležitý faktor.

Rozlišujeme několik druhů těstovin, které si můžeme dopřávat denně a nepřibereme ani deko. Jsou to:

Celozrnné těstoviny – na trhu naleznete těstoviny ze semoliny, čili tvrdé pšenice nebo z celozrnné, špaldové mouky. Na výběr máte ale i těstoviny z ostatních obilovin, např. žitné, ječné, amarantové, pohankové, cizrnové, Některé z nich jsou navíc obohacené spirulinou, špenátem, rajčaty, konopím nebo mořskou řasou.

Těstoviny z luštěnin – jde o proteinové těstoviny vyrobené ze zelené sóji nebo z černých fazolí. Obsahují vysoké procento bílkoviny, mají nízký GLYX a neobsahují lepek ani laktózu.

Zeleninové těstoviny – vyrábějí se z rostliny Konjak, která je v botanice zařazena mezi zeleninu, proto zeleninové. Tato rostlina, nazývaná rovněž zmijovec indický, roste převážně v Japonsku, Číně nebo Jižní Koreji. Hlíza připomíná bramboru. Těstoviny jsou bez lepku, mají nulovou kalorickou hodnotu, neobsahují žádné tuky, cukry ani bílkoviny, ale pouze vlákninu.

Těstoviny z živočišných bílkovin – vyrábějí se z vaječného bílku. Neobsahují téměř žádný cukr a tuk, pouze kvalitní živočišné bílkoviny. Jsou tepelně upravené, proto se nemusí vařit a jsou bezlepkové.

Výroba vlastních těstovin

Pokud se nechcete spoléhat jen na náš trh, můžete si vyrobit těstoviny vlastní.

Budete potřebovat: 200g špaldové mouky, 200g cizrnové mouky, 2 vejce, 1 dcl vody, 2 lžíce oleje a špetku soli. Vypracujte těsto a bochánek nechte 30 až 60 minut odpočívat pod vlhkou utěrkou. Těsto poté rozválejte na co nejtenčí placku, nakrájejte na oblíbenou velikost, vložte do vroucí vody a vařte 3 minuty.